کوهنوردی

بهمن چیست؟+ راه‌های مقابله با بهمن+ ویدئو

بهمن یک پدیده طبیعی در مناطق کوهستانی است که احتمال ریزش آن بعد از بارش برف بسیار بیشتر می‌شود. بسیار شگفت‌انگیز و در عین حال مرگ‌بار است و برای اجتناب از آن رعایت نکات ایمنی هرگز نباید فراموش شود. همچنین باید در نظر داشته باشید که لوازم کوهنوردی مناسبی را هم به همراه داشته باشید. در ادامه شما را با مفهوم بهمن آشنا کرده و روش‌های پیش‌بینی و تجهیزاتی که برای مقابله با آن باید به همراه داشته‌باشید را خاط‌رنشان خواهیم کرد.

بهمن چیست؟

 

بهمن حرکت سریع برف به سمت پایین کوه است. زمانی اتفاق می‌‌افتد که برف بیش از حد ناپایدار می‌شود و وزن خود را تحمل نمی‌کند. هنگامی که اصطکاک دیگر نمی‌تواند برف را در دامنه کوه نگه‌دارد، در برابر کشش گرانش زمین تسلیم می‌شود. همان‌طور که برف در طول زمستان می‌بارد، در لایه‌هایی با قوام‌ و ضخامت مختلف جمع می‌شود. بهمن زمانی اتفاق می‌افتد که پیوند بین این لایه‌ها ضعیف باشد.

به عنوان مثال، یک سطح برف می‌تواند در آفتاب ذوب شود و سپس در شب دوباره یخ بزند. سپس یک لایه جدید از برف می‌تواند در بالای لایه یخ‌زده قرار گیرد و یک منطقه نا‌پایدار و با اصطکاک کم ایجاد کند.بهمن می‌تواند با انباشته‌شدن برف یا مزاحمت انسان یا حیوان ایجاد شود.

همان‌طور که بهمن‌ها به سمت پایین حرکت می‌کنند، بخار و برف بیشتری جمع می‌کنند و بزرگ‌تر می‌شوند. بهمن‌های بزرگ به‌ویژه بسیار قدرتمند هستند، وزنی بالغ بر یک میلیون تن دارند و بیش از 200 مایل در ساعت حرکت می‌کنند.

بهمن چگونه و در کجا رخ می‌دهد؟

 

  1. زاویه شیب: بهمن در هر شیب تند‌تر از 30 درجه امکان‌پذیر است و اغلب در شیب‌های بین 35 درجه و 50 درجه رخ می‌دهد. هر چند که شیب‌های کم زاویه‌تر هم می‌توانند مستعد ایجاد بهمن باشند. حتی در بعضی از نقاط نسبتا صاف که در نزدیکی خط‌الراس‌ها هستند اگر شرایط بد باشد باز هم احتمال وقوع بهمن وجود دارد.
  2. تله‌های بین مسیر: هر مانعی بر سر راه می‌تواند عواقب گیر‌افتادن در سرسره بهمن را بد‌تر کند. برای مثال، برخورد به درختان ممکن است آسیب را افزایش دهند. چاله‌ها نیز عمق مدفون‌ شدن را بیشتر کنند.
  3. جهت وزش باد و تابش خورشید: در مناطقی که در معرض تابش خورشید نیستند بهمن‌های خشک و با لایه‌های فشرده و در مناطق آفتابی بهمن مرطوب و سست‌تر رخ میدهد. البته که مناطق بادگیر‌ در وقوع بهمن تاثیر بیشتری دارند.

پروتکل های ایمنی بهمن:

 

  • هرگز بیش از یک نفر را در یک زمان در معرض خطر قرار ندهید. اگر باید با هم حرکت کنید، با فاصله از هم بمانید. از مکان‌های امن به یک‌دیگر نگاه کنید و از توقف در زمین یا زیر‌زمین های بهمنی خود‌داری کنید. هرگز مستقیماً در ارتفاعات بالا‌تر از هم‌گروهی خود یا گروه دیگری اسکی نکنید.
  • در حال پیمایش با تغییر شرایطی مانند جهت باد و آب و هوا و ارتفاع و اینکه منطقه آفتاب‌گیر هست یا نه پایداری برف‌ تغییر خواهد کرد و به همین ترتیب شرایط بهمن نیز تغییر می‌کند. ارزیابی اولیه شما از خطر ممکن است پس از طی مسافت کوتاهی دقیق نباشد.
  • همیشه برای وقوع اتفاق و عملیات امداد و نجات آماده باشید. چراغ، ابزار نور در شب همانند هدلامپ، بیل و کاوشگر خود را همیشه در دسترس داشته باشید. هیچ‌یک از این وسایل را در ته کوله‌ پشتی‌ کوهنوردی تان دفن نکنید.
  • قبل از شروع بهمن، همیشه یک برنامه از پیش تعیین شده برای خروج داشته باشید. اگر گرفتار شدید، هر کاری می توانید انجام دهید تا دفن نشوید. به یاد داشته باشید، اگر دفن شوید، شانس زنده‌ماندن شما تنها 30٪ است.
  • اگر هم‌نوردتان گرفتار شد، صحنه را برای یافتن کمک ترک نکنید زیرا شما فقط 15 دقیقه فرصت دارید تا یک فرد زنده را نجات دهید. دیگران را از  مکان گرفتار شدن هم گروهی‌تان آگاه کنید. به سرعت مدیریت شرایط را به دست بگیرید و برنامه ریزی کنید، سپس برای انجام جستجوی خود دست به کار شوید.

5 سطح مقیاس خطر بهمن

پیش‌بینی بهمن

 

مراکز اندازه‌گیری بهمن بر روشی ثابت برای سنجش شدت بهمن توافق کرده‌اند. پنج سطح مقیاس خطر بهمن عبارتند از: کم، متوسط، قابل توجه، زیاد و شدید. توجه داشته‌باشید که ریسک در هر سطح تقریبا دو برابر افزایش میابد یعنی وقتی خطر شدید است، شما ده برابر بیشتر از سطح زیاد که یک سطح پایین‌تر از آن است ریسک می کنید.

مراکز پیش‌بینی بهمن هر روز این میزان خطر را با نمایان‌گر‌های مخصوص اعلام می‌کنند و کوهنوردان و اسکی‌بازان بر اساس آن مسیر خود را انتخاب می‌کنند.قبل از شروع پیمایش به پرچم های هشدار در ابتدای مسیر توجه کنید. در صورت وجود پرچم‌های قرمز، از زمین‌های بهمنی خود‌داری کنید یا آن را ترک کنید.

پنج علامت هشدار‌دهنده بهمن:

 

  1. گرم‌شدن هوا: که میتواند باعث خیزش بهمن مرطوب بر اثر آب شدن برف‌ها شود.حتی می‌تواند پایداری کلی لایه‌های برف را  کم‌تر کند.
  2. جهش وزش باد:نقاط باد‌گیر حتی در صورت عدم بارش برف میتواند دارای بار و لایه‌ بیشتری از برف باشد زیرا وزش باد برف را به آن سمت سوق می‌دهد.
  3. بهمن های اخیر:اگر شواهدی می‌بینید که اخیرا در منطقه بهمن رخ داده‌است یا افراد محلی شاهد آن بوده‌اند، احتمال بیشتری برای وقوع بهمن وجود دارد.
  4. برف نا‌پایدار:ترک‌ روی برف اغلب نشان می‌دهدکه یک منطقه از برف فرو ریخته است. این فرو‌ریختگی می‌تواند هشدار خطر باشد.
  5. بارش شدید:بهمن معمولا یک روز پس از طوفان و بوران اتفاق می‌افتد.هوای آفتابی به معنای شرایط ایمن نیست.

تابلوی هشدار خطر مواجهه با بهمن

تجهیزات ایمنی بهمن

سه ابزار اصلی که در هنگام صعود به قلل برفی باید به همراه داشته‌باشید عبارتند از: فرستنده و گیرنده،کاوشگر یا سونداژ و بیل اما مهم است که سایر لوازم ایمنی اساسی را زمانی که در فضای باز هستید، به ویژه در کوهستان در شرایط زمستانی فراموش نکنید.

کیف کمک‌های‌اولیه، یک جعبه ابزار کوچک برای تعمیر تجهیزات، نقشه، قطب‌‌نما، لوازم نور در شب و پوشاک کوهنوردی گرم اضافی وجودشان حیاتی است. حتی یک جفت دستکش کوهنوردی اضافی، دستمال سر کوهنوردی اضافی و یک بیوی بگ اضطراری و یک کیت آتش و یک کاپشن پر اضافی نیز پیشنهاد می‌شود.برای صحبت با همنورد خود در طول مسیر بی‌سیم به همراه داشته‌باشید. این امر به ویژه زمانی مهم است که درختان یا زمین ممکن است مسیر دید را مسدود کنند.

ابزارهای مخصوص برف را با خود به همراه ببرید: شیب‌‌سنج برای اندازه‌‌گیری زاویه شیب، اره برفی برای برش تکه‌‌های برف تا نوع برف بررسی شود، و کیت برف برای تجزیه و تحلیل برف در شیبی که می‌‌خواهید پیمایش کنید.

این مقاله صرفا به عنوان مقدمه‌ای برای مقابله با بهمن است، بنابراین در پایان اقدامات بعدی که باید برای ایمن شدن در برابر برف انجام دهید خاطر‌نشان خواهد شد:

  • کلاس‌های ایمنی و مقابله با بهمن را بگذرانید
  • تجهیزات مناسب تهیه کنید
  • تمرین ایمنی در برابر بهمن در برف (خارج از مناطق بهمن‌خیز)
  • در حین برنامه برای جلوگیری از اتفاقات محتمل تصمیمات مطمئن بگیرید
  • اگر پرچم‌های قرمز موجود است، نروید!

تحریریه کی‌تو ایران

تیم تحریریه کی‌تو ایران متشکل از جوانان علاقه‌مند به کوهنوردی و کمپینگ است که تلاش می‌کنند تجربیات و دانش خود را در اختیار سایرین قرار دهند.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا