همه چیز در مورد کوله پشتی کوهنوردی

 نحوه اصولی حفظ و نگهداری از کوله پشتی کوهنوردی چگونه است؟

کوله پشتی کوهنوردی یکی از تجهیزات مهم و ضروری برای علاقه‌مندان به طبیعت‌گردی و کوهنوردی است. با توجه به مسیرهای سخت و دشواری که کوهنوردان پشت سر می‌گذارند، تنها یک کوله‌ پشتی مرغوب و باکیفیت می‌تواند بدون خراش و آسیب دیدگی تا پایان سفر آن‌ها را همراهی کند. استفاده از متریال‌های باکیفیت سبب قیمت بالای کوله پشتی کوهنوردی شده است. از این رو خرید چند کوله پشتی در سال برای بسیاری از کوهنوردان مقرون به‌صرفه نیست. نگهداری از کوله پشتی کوهنوردی مطابق با اصول صحیح نگهداری، عمر کوله پشتی شما را تا چندین سال افزایش می‌دهد. در این مقاله قصد داریم مهم‌ترین نکاتی که شما را در نگهداری از کوله پشتی کوهنوردی یاری می‌کند، شرح دهیم.

مهم‌ترین نگهداری از کوله پشتی کوهنوردی

کوله پشتی یکی از گران‌قیمت‌ترین تجهیزات کوهنوردی است که مراقبت و نگهداری آن برای بسیاری از کوهنوردان حائز اهمیت است. اگر می‌خواهید کوله پشتی گران‌قیمت‌تان تا مدت‌ها از خراش، پارگی و هرگونه آسیب دیگری در امان بماند، توجه به نکات زیر الزامی است:

نکات برای نگهداری از کوله پشتی

حمل نکردن ظروف شیشه‌ای در کوله پشتی

 ظروف از جمله وسایلی هستند که در هنگام کوهنوردی به آن‌ها نیاز می‌شوند. حمل ظروفی که از جنس شیشه هستند، ممکن است آسیب‌های زیادی به کوله پشتی وارد کند. وزن ظروف شیشه‌ای عموما بیشتر از ظروف دیگر است و این موضوع سبب سنگین شدن بار کوله پشتی کوهنوردی می‌شود. مورد بعدی شکننده بدون ظروف شیشه‌ای است. در صورت فشار آمدن یا ضربه دیدن کوله پشتی، احتمال شکستن و آسیب این ظروف بسیار زیاد است. شکستگی ظروف شیشه‌ای عموما پارگی کوله پشتی را به دنبال دارد. بنابراین یکی از نکات نگهداری از کوله پشتی کوهنوردی این جایگزین کردن ظروف شیشه‌ای با ظروفی از جنس پلاستیک یا فلز یک راهکار ایده‌آل است. این ظروف وزن سبکی دارند و احتمال شکستن آن‌ها هم کمتر است.

دقت در حمل موادی که باعث ایجاد نشتی در کوله می‌شود

حمل موادی که احتمال ایجاد نشتی دورن کوله پشتی را به دنبال دارند، مشکلات متعددی را به دنبال دارد. نشتی مواد سبب خراب شدن و آلودگی کوله پشتی می‌شود. بسیاری از این مواد ممکن است بوی بدی داشته باشند و سبب رشد قارچ و باکتری درون کوله پشتی شوند. رنگ‌پریدگی و لکه از دیگر عوارض نشت مواد در کوله پشتی است.

برای اطمینان از عدم نشت این مواد درون کوله پشتی، بهتر است برای بسته‌بندی آن‌ها از ظروف محکم با پلمپ مناسب استفاده کنید. به عنوان مثال به جای استفاده از بطری‌های آب و نوشیدنی، می‌توانید نوشیدنی‌هایی که جای مخصوصی در کوله پشتی دارند یا پاکت‌های آب دارای بسته‌بندی مناسب تهیه کنید. جایگزین کردن غذاهای خشک و فریز شده درون بسته‌های زیپ دار به جای غذاهای مرطوب و روغنی هم یک ایده مناسب برای جلوگیری از نشت مواد غذایی درون کوله پشتیی  است.

به اندازه بار بزنید

یکی از اصلی‌ترین نکات نگهداری از کوله پشتی کوهنوردی این است، حمل بار بیش از اندازه با آن است. وزن بیش از اندازه بار تنظیمات کوله و ساختار آن را بر هم خواهد زد. پارگی، ریزش، شکستگی و کج شدن قسمت‌های مختلف کوله پشتی از عوارض سنگین شدن کوله پشتی است.

علاوه‌بر موارد ذکر شده سنگین شدن بار کوله پشتی سبب تغییر شکل کوله پشتی شده و راحتی و تعادل کوهنورد را کاهش خواهد داد. بنابراین با انتخاب وسایل کاربردی با وزن مناسب، توزیع همگن و بسته‌بندی مناسب آن‌ها از سنگین شدن بیش از اندازه کوله پشتی جلوگیری کنید.

بار مناسب کوله پشتی کوهنوردی

به طرز صحیح از زیپ‌ها استفاده کنید

در صورتی که به صورت تهاجمی یا قدرتی از زیپ‌های کوله پشتی استفاده می‌کند، احتمالا در روزهای آینده شاهد آسیب به زیپ‌ها خواهید بود. از جمله این آسیب‌ها می‌توان به شکستن یا گیر کردن دندانه‌های زیپ، گیر کردن زیپ، ایجاد سوراخ، پارگی و خراش در بدنه، ورود هوا از طریق خراش‌های کناره زیپ به محفظه درونی، افتادن یا گم شدن سر زیپ اشاره کرد. به آرامی باز و بسته کردن و کشیدن زیپ‌ها در امتداد هم مانع از آسیب به این قسمت از کوله پشتی خواهد شد. برای روان کردن زیپ‌ها می‌توانید در دو طرف زیپ، مدادهای سیاهی که نوک گرافیکی دارند بکشید.

نظافت و تمیز کردن کوله پشتی پس از هر برنامه

پاکیزگی همیشه سبب نو و تازه به نظر رسیدن شی مورد نظر می‌شود. اگر می‌خواهید یک کوله پشتی تمیز و مرتب داشته باشید، پاکیزه کردن آن پس از هربار استفاده آن را در برنامه خود قرار دهید. جاده‌های خاکی و عبور از کوهستان‌های سخت سبب نشستن ذرات گرد و خاک در سطح این محصول می‌شود. عدم نظافت کوله پشتی سبب تراکم آلودگی در لایه سطحی و آسیب به بافت آن خواهد شد. عدم نظافت کوله پشتی، ظاهر این ظاهر این محصول را زننده و کهنه جلوه خواهد داد.

پشت به سمت بالا

قرار دادن کوله پشتی به گونه‌ای که قسمت پشتی به سمت بالا قرار گیرد مزیت‌های بسیار زیادی دارد. این اقدام سبب محافظت از کوله پشتی در برابر آب، گرد و خاک، آلودگی، نور  خورشید، حرارت‌ و شن و ماسه می‌شود. همچنین قرار گیری پشت کوله پشتی به سمت بالا مقاومت آن را در برابر سایش، پارگی، خراش و ضربه افزایش می‌دهد.

انبار کردن کوله پشتی

یکی از روش‌های نگهداری و محافظت از کوله پشتی انبار کردن مناسب آن است. فضاهای خشک، خنک، دارای تهویه مناسب و دور از اشعه مستقیم خورشید بهترین مکان‌ها برای انبار کردن کوله پشتی هستند. احتمال کپک زدن، رشد قارچ و باکتری، آسیب دیدن جنس و رنگ‌پریدگی کوله پشتی را کاهش می‌دهد. برای جلوگیری از ریزش، کج شدن و خراش کوله پشتی بهتر است آن را در حالت باز و بدون فشار انبار کنید.

تعمیرات جزئی

نکته دیگری که به شما در حفظ نگهداری از کوله پشتی کوهنوردی کمک میکند برای حفظ کیفیت و عملکرد کوله پشتی کوهنوردی، هر چند وقت یکبار آن را بررسی کنید و در صورت نیاز به تعمیرات جزئی، کوله پشتی را تعمیر کنید. تعمیرات جزئی کوله پشتی می‌تواند شامل پاک کردن قسمت‌های پلاستیکی یا بخش‌های زنگ زده فلزی، روغن کاری قسمت‌های گیر کرده، دوختن پارگی‌ها و قسمت‌های سوراخ شده، تعویض کردن سگک‌، دستگیره، زیپ و دکمه‌های آسیب دیده شود. با تعمیرات جزئی و نگهداری از کوله پشتی کوهنوردی، مدت زمان بیشتری می‌توانید از این محصول استفاده کنید.

حداقل سالی یکبار شستشو کامل و عمیق

شست‌وشوی کوله پشتی با بهره‌گیری از روش‌های مناسب منجر به افزایش ماندگاری و کیفیت خواهد شد. لکه‌ها، آلودگی‌ها، بوی نامطبوع و کثیفی‌ها با شستشوی کوله پشتی از بین خواهد رفت. علاوه‌بر این موارد شستشوی کوله پشتی سبب افزایش مقاومت آن در برابر زنگ زدگی، پارگی و رنگ‌پریدگی شده و ظاهر زیباتری به آن می‌بخشد.رعایت این نکته می تواند در نگهداری از کوله پشتی کوهنوردی به شما بسیار کمک کند.

استفاده از کاور کوله پشتی

تهیه یک کاور مناسب برای کوله پشتی کوهنوردی، این محصول را از خیس شدن در اثر باران، رطوبت و برف در امان نگه می‌دارد. فایده دیگر استفاده از کاور محافظت در برابر آلودگی‌های ناشی از گردوغبار و شن‌وماسه است. کوله پشتی همراه که یک کاور محافظ دارد، کمتر دچار آسیب و پارگی خواهد شد. جلوگیری از رنگ پریدگی از دیگر فواید استفاده از کاور است. در حقیقت  استفاده از کاوریکی از راه های نگهداری از کوله پشتی کوهنوردی است که سبب افزایش طول عمر ان  می شود.

Backpack cover -  نحوه اصولی حفظ و نگهداری از کوله پشتی کوهنوردی چگونه است؟

پشته کوله در زمان استراحت رو به بالا باشد

نحوه قرار دادن کوله پشتی در زمان استراحت اهمیت زیادی در نگهداری از کوله پشتی کوهنوردی دارد. بهترین حالت برای محافظت از کوله پشتی در حالت استراحت رو به بالا قرار دادن آن است. این اقدام کوله شما را از آسیب ضربه، آلودگی، حرارت و اشعه مستقیم خورشید دور نگه می‌دارد. در این حالت کوله پشتی شکل خود را حفظ خواهد کرد و برداشتن آن از روی زمین راحت‌تر خواهد بود.

نحوه شستشو کوله پشتی

همانطور که قبلا به آن اشاره شد کوله پشتی یکی از تجهیزات مهم و گران قیمت است که تهیه کوتاه مدت آن برای بسیاری از کوهنوردان اقتصادی نیست. نگهداری کوله پشتی کوهنوردی برای مدت زمان طولانی، یک راه‌ حل اقتصادی است. شستشو کوله در صورتی  که مطابق با روش‌های اصولی  و استاندارد انجام شود، کیفیت و طول عمر محصول را افزایش خواهد داد. در ادامه به بررسی روش‌های شستشو اصولی کوله پشتی پرداخته‌ایم. شست  وشوی صحیح نیز سبب افزایش ماندگاری و  نگهداری از کوله پشتی کوهنوردی می شود.

1. تهیه مواد شستشو

برای شستشوی کوله پشتی، استفاده از مواد شوینده بدون رایحه، ملایم و بدون مواد افزودنی پیشنهاد می‌شود. مایع ظرفشویی، مایع شستشوی مو، صابون و مایع شستشوی خودرو گزینه‌های مناسبی برای شستشوی کوله پشتی کوهنوردی هستند. استفاده از مواد شوینده‌ای که حاوی آنزیم، عطر، رنگ، سفیدکننده و نرم‌کننده می‌باشند، ممکن است به بافت جنس کوله پشتی آسیب برساند.

2. تمیز کردن سطوح کوله پشتی

برای نظافت سطوح کوله پشتی می‌بایست به جنس کوله توجه شود. اگر کوله پشتی شما از پارچه است، استفاده از یک پارچه مرطوب، اسفنج و مواد شوینده ملایم برای پاکیزه کردن کوله پشتی پارچه‌ای مناسب است. چرم مصنوعی یا یک دستمال خشک گزینه‌های ایده‌آلی برای نظافت کوله پشتی چرم است. اگر هم جنس کوله پشتی پلاستیک یا فلزی باشد، عمل پاک کردن سطوح آن را با یک دستمال مرطوب و مواد ضدعفونی انجام دهید.

تمیز کردن کوله پشتی کوهنوردی

3. شستشو دستی

یکی از ساده‌ترین روش‌های شستشو کوله پشتی شستشوی دستی آن است. در این روش ابتدا کوله پشتی را خالی و آن را به‌ خوبی بتکانید. سپس آن را درون تشت آب گرم قرار داده و به مقدار کافی مواد شوینده درون تشت بریزید. کوله را به آرامی ماساژ دهید. برای پاک کردن لکه‌های سخت می‌توانید از فرچه مخصوص استفاده کنید. در مرحله آخر کوله را در فضای آزاد آویزان کنید تا خشک شود.

4. شستشو با ماشین لباسشویی

در صورتی کوله پشتی شما دارای بند جدا شدنی، قاب فلزی و دیگر لوازم جانبی است، جدا کردن آن‌ها قبل از قرار دادن کوله درون ماشین لباسشویی ضرورت دارد. به منظور جلوگیری از آسیب کوله پشتی در حین شستشو با ماشین لباسشویی، می‌توان آن را درون یک روبالشتی یا کسیه قرار داد. در گام آخر لباسشویی را روی آب سرد و دور ملایم تنظیم کنید.

5. خشک کردن

مهم‌ترین اقدام برای نگهداری مناسب از کوله پشتی پس از شستشو، خشک کردن کامل آن است. عدم خشک کردن مناسب کوله پشتی ممکن است با کپک زدگی، بوی نامطبوع و پارگی همراه شود. برای خشک کردن کوله پشتی آن را در یک مکان سایه و دور از نور مستقیم خورشید قرار دهید. برخورد اشعه مستقیم خورشید سبب رنگ پریدگی محصول می‌شود.

جمع‌بندی:

کوله پشتی کوهنوردی یکی از وسایل اساسی برای کسانی است که علاقه‌مند به فعالیت‌های طبیعت‌گردی و کوهنوردی هستند. این وسیله به آن‌ها کمک می‌کند تا لوازم ضروری خود را در طول سفر حمل کنند و از آن‌ها استفاده کنند. با این حال، کوله پشتی کوهنوردی نیاز به مراقبت و نگهداری مناسب دارد تا بتواند عملکرد خود را حفظ کند و طول عمر بیشتری داشته باشد. در این مقاله، ما به بررسی برخی از نکات مهم برای محافظت از کوله پشتی کوهنوردی پرداختیم. این نکات عبارتند از:

حمل نکردن ظروف شیشه‌ای یا موادی که باعث ایجاد نشتی در کوله می‌شوند، حمل بار به اندازه و توزیع همگن آن درون کوله، استفاده صحیح از زیپ‌ها و جلوگیری از آسیب به آن‌ها، تمیز کردن سطوح کوله پشتی پس از هر برنامه و قرار دادن آن به سمت بالا در زمان استراحت، انبار کردن کوله پشتی در فضاهای خشک، خنک و دور از نور خورشید، انجام تعمیرات جزئی در صورت نیاز و تعویض قسمت‌های آسیب دیده، شستشو کامل و عمیق کوله پشتی حداقل سالی یکبار با استفاده از مواد شوینده ملایم و روش‌های مناسب، استفاده از کاور مناسب برای کوله پشتی برای محافظت از آن در برابر خیس شدن، آلودگی و رنگ پریدگی.

با رعایت این نکات نگهداری از کوله پشتی کوهنوردی، می‌توانید از کوله پشتی خود بهترین استفاده را ببرید و از آن مراقبت کنید. این کار به شما کمک می‌کند تا هزینه‌های خرید یا تعمیر کوله پشتی را کاهش دهید و از سفرهای خود لذت بیشتری ببرید.

تحریریه کی‌تو ایران

تیم تحریریه کی‌تو ایران متشکل از جوانان علاقه‌مند به کوهنوردی و کمپینگ است که تلاش می‌کنند تجربیات و دانش خود را در اختیار سایرین قرار دهند.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا