آناپورنا خطرناکترین و پر تلفات ترین 8000 متری جهان

آناپورنا با ارتفاع 8091 متر از سطح دریا دهمین کوه بلند دنیا و همچنین خطرناکترین آنهاست. آناپورنا در سال 1950 اولین قله 8000 متری بود که توسط انسانها فتح شد. اگرچه برای صعود به 8000 متریها این قله بسیار دشوار بود اما این کار مهم را هیئت فرانسوی انجام داد.
آناپورنا بخشی از توده وسیع آناپورنا در نپال است. توده آناپورنا تعداد زیادی قله بالای 7000 متر دارد. از سمت شرق به رودخانه گانداکی و در غرب به حوضچه مرتفع آناپورنا ختم میشود. در کل منطقه آناپورنا یکی از زیباترین مناطق جهان برای ترکینگ و کوهنوردیست. اما باید دقت کرد که برای فتح این قله باید بهترین لوازم کوهنوردی را با خود به همراه داشته باشید.
علت نامگذاری آناپورنا
نام آناپورنا در زبان هندی به معنای الهه غذا و تغذیه است. در واقعیت نیز چنین است. این کوه به خاطر جریانهای آبی که از کوههای متعدد آن روان است منجر به سرسبزی و رشد کشاورزی در دامنهها شده است.
اولین فاتحان قله آناپورنا
هیئت کوهنوردی فرانسوی به سرپرستی موریس هرزاگ به همراهی لوییس لاشنال در تاریخ سوم ژوئن 1950 موفق شد به این قله صعود کند و نام خود را در تاریخ ثبت کردند.
ابتدا از جبهه شمال غربی تلاش کردند و به خاطر تصویری که می دیدند این قله را گلکلم نامیدند، و هنگامی که متوجه شدند مسیر شمال غربی بسیار دشوار است (به خصوص برای باربرها) مسیر را عوض کرده و تلاش کردند تا از جبهه شمال صعود کنند.
از طرفی جبهه جنوبی بسیار شیبدار بود. در آنجا دیوارهای به ارتفاع 3 هزار متر وجود داشت که صعود از آن امکان پذیر نبود.
با اینکه آناپورنا دشوارترین قله بالای هشت هزار متر است اما با اولین تلاش، صعود حاصل شد آن هم بدون اکسیژن کمکی. البته این جشن برای کوهنوردان هزینه بسیار گزافی به همراه داشت.
از آنجاییکه هفتاد سال پیش آن ها با کفش کوهنوردی یا چکمه هایی چرمی و نازک رهسپار شده بودند دچار سرمازدگی شدید شدند و دکتر همراه مجبور شد تمام انگشتان پای هرزاگ و لاشنال را در مسیر فرود قطع کند. هرزال همچنین انگشتان دست خود را نیز از دست داد.
رخ جنوبی آناپورنا که از آن به عنوان یکی از سخت ترین مسیرهای کوهنوردی یاد می شود در سال 1970 توسط اکسپدیشن انگلیسیها به سرپرستی دون ویلان و هاستون صعود شد. در 1981 لهستانیها مسیری جدید برای صعود پیدا کردند و نام زاکوپیانچیکو بر آن نهاده شد.
از ایرانیانی که به قله آناپورنا صعود کردند میتوان به عظیم قیچی ساز (برای آشنایی بیشتر با سایر کوهنوردان شهیر مقاله نوابغ کوهنوردی را مطالعه فرمایید) اشاره کرد که در سال 1391 پا بر این قله نهاد. رضا شهلایی نیز در سال 1394 موفق به انجام این مهم شد.
صعود به آناپورنا تنها در 28 ساعت!
از رکوردهایی که در این کوه زده شد میتوان به رکوردزنی اولی اشتک یا ماشین سوئیسی اشاره کرد که تنها در 28 ساعت از رخ جنوبی به قله آناپورنا صعود کرد و برگشت. اگرچه این ادعا پس از آن مورد مناقشه قرار گرفت اما اسم او را بر سر زبانها انداخت.
برای سال ها آناپورنا مرگبارترین قله بالای 8 هزارمتر جهان بود و آمار مرگ و میر آن تا 40 درصد میرسید اما از سال 2012 درصد مرگ و میر آن از 32 درصد به زیر 20 درصد رسید. از بزرگترین خطرات صعود به آناپورنا میتوان به سقوط بهمنهای فراوان، آب و هوای غیرقابل پیشبینی و شیبهای تند اشاره کرد. سال 2014 سالی بود که در آن 43 کوهنورد در بوران و سرما جانشان را از دست دادند.