دانستنی ها

8 حقیقت اعجاب‌آور درمورد اورست + تصویر اجساد به جا مانده

در این مقاله حقایق عجیبی در مورد بلندترین قله جهان خواهید خواند، حقایقی خواندنی که این قله را به یکی از جذاب‌ترین مکان‌های جهان تبدیل کرده است. با ما همراه باشید.

1. فلسفه نام گذاری اورست

آیا تابحال فکر کرده اید که نام اورست از کجا آمده و به چه علت ما بلندترین قله جهان را اورست می‌نامیم؟ مردم تبت به آن “قومولانگما” می‌گویند، اما نپالی‌ها آن را “ساکارماتا” می نامند که معنی آن “الهه آسمان” است. این کوه بلند چیزی به جز آن چه نپالی‌ها می‌نامند نام گرفت.

اورست نام فاتح بام دنیا نیست زیرا اولین صعود کننده ادموند هیلاری بود. اما در اصل این نامگذاری به خاطر کاشف قله بود. سیر جرج اورست نقشه بردار اهل ولز بود که طی عملیات های مساحی خود در سال 1841 این قله را پیدا کرد و آن را پیک 15 نامید. انجمن سلطنتی جغرافیا اما چندسال بعد یعنی در سال 1865 این قله را به افتخار او اورست نامید و از آن زمان به بعد این نام بر سر زبان ها افتاد و ماندگار شد.

تابلو خوشامدگویی به پارک ساگراماتا، قله اورست

2. هر سال قد می کشد!

اورست هر ساله چیزی حدود 44 میلیمتر قد می‌کشد. این قله در اولین اندازه‌گیری که در سال 1856 صورت گرفت 8840 متر ارتفاع داشت. این ارتفاع در سال 2010 پس از اندازه‌گیری مجدد به 8848 متر تغییر کرد.

 

البته درمورد محاسبه ارتفاع قله اختلاف عقیده وجود داشت، برخی تنها خود کوه را ملاک می‌دانستند و برخی برف نشسته بر آن را نیز جزو ارتفاع آن می‌دانستند که در نهایت سازمان ملی نقشه‌برداری چین و نپال به توافق رسیدند که حجم برف نیز جزو ارتفاع محاسبه شود و نتیجه این شد که تکه برف 3 تا 4 متری در نوک قله به 8844 اضافه شد و اکنون ارتفاع آن 8848 می‌باشد. این قله همچنان قد می‌کشد.

دانشمندان علت این امر را حرکت صفحات زمین می‌دانند.

قله اورست

3. راهنمایان بی جان!

تا سال 2021، 306 نفر در حین صعود به قله اورست جان خود را از دست داده‌اند. اجساد اکثر این افراد همچنان روی قله است. برخی از اجساد هنوز کشف نشده‌اند و برخی به عنوان راهنمای مسیر به صعود سایر کوهنوردان کمک می‌کنند. برخی هم با گرم شدن هوا و آب شدن برف پیدا شده اند.

میزان مرگ و میر افراد صعود کننده حدود 3 درصد است. این بدان معنی ست که به ازای هر سی و سه نفر یک نفر جان خود را از دست می دهد. جالب است بدانید 170 نفر در حال صعود بدون اکسیژن و لوازم کوهنوردی مناسب بوده اند و 83 نفر درحال بازگشت.

جرج مالوری اولین کسی بود که در سال 1924 برای صعود به قله اورست تلاش کرد اما جان خود را از دست داد و هیچ گاه برنگشت. اما 75 سال بعد پس از گرمایش غیرمنتظره هوا یعنی در سال 1999 جسد او پیدا شد. کسی نفهمید که آیا مالوری به هدفش رسیده بود یا نه!

جنازه کشف شده جرج مالوری در قله اورست(جرج مالوری)

4. اولین فاتح اورست

اولین فاتح اورست کسی نبود جز ادموند هیلاری. تلاش های بسیاری برای صعود به قله اورست از سال 1921 تا 1953 شکل گرفت. صعودهایی که تا نزدیکی قله پیش می‌رفت اما با برودت بیش از حد هوا منجر به شکست می‌شود. بلندترین قله جهان، نهایتا در سال 1953، جایی که پیش از آن هیچ کس نتوانسته بود به آن برسد، شاهد حضور انسان شد.

در آن سال دو تیم عزمشان را جزم کرده بودند که بالاخره این غول بلندبالا را رام کنند. تیم اول متشکل از چارلز ایوانز و تام بوردیلون تا ارتفاع 8750 متری صعود کردند، یعنی تا نزدیکی قله که به علت مشکلی که در تجهیزات اکسیژن خود مواجه شدند برگشتند و صعود را ناتمام باقی گذاشتند، اما تیم دوم یعنی ادموند هیلاری و تنزی نورگی (شرپای همراه) در ساعت 11:30 دقیقه 29 می موفق شدند پا بر بام دنیا بگذارند.

ادموند هیلاری و تنزی اولین صعود کنندگان به قله اورست

5. بلندترین کوه دنیا اورست نیست!

اینکه از اورست به عنوان بلندترین قله دنیا یاد می‌شود به خاطر ارتفاع آن از سطح دریا می‌باشد. اما اگر کوه را یک برآمدگی بزرگ بدانیم که به قله ختم می‌شود، این مائوناکیا است (Mauna Kea) که بلندترین است. ارتفاع این کوه بزرگ از کف اقیانوس 10100 متر است که 6000 متر آن زیر آب است و سطح بیرون از آب آن 4207 متر می باشد.

مائوناکیا در منطقه هاوایی واقع شده و قله‌ای آتشفشانی است. بد نیست بدانید اگر مرکز زمین را مبدا قرار دهیم باز هم اورست بلندترین نیست، این بار قله چیمبورازو (Chimborazo) در اکوادور است که بلندترین محسوب می‌شود. علت این امر شکل خاص زمین و شعاع متغیر آن است. قله چمبورازو نسبت به قله اورست از مرکز زمین فاصله بیشتری دارد.

قله مائوناکیا، هاوایی(قله مائونا کیا، هاوایی)

قله چیمبورازو، اکوادور

(قله چیمبورازو، اکوادور)

6. نقطه جوش آب در قله اورست 71 درجه است!

هرچه ارتفاع بیشتر شود فشار هوا کمتر شده و درنتیجه نقطه جوش آب نیز پایین می‌آید. نقطه جوش آب در سطح دریا 100 درجه سانتی‌گراد است اما در نوک قله اورست نقطه جوش آب بین 68 تا 71 درجه است.

جوش آمدن آب در طبیعت، قله اورست

7. سرمای استخوان سوز

اورست، یکی از سردترین نقاط کره زمین است که در تمام سال حتی در تابستان دمای آن زیر صفر درجه است. دمای قله تا منفی 70 درجه کاهش می‌یابد. شب ها سردتر و روزها چنددرجه گرم‌تر می‌شود. رکورد کاهش دمای ثبت شده در نوک قله اورست منفی 70.5 درجه سانتی‌گراد بوده است که در پاییز سال 1975 توسط تیم آلمانی-کره ای ثبت گردید.

یکی از راه هایی که می توان در مقابل سرمای استخوان سوز از چشمان خود محافظت کرد این است که از عینک های مخصوص کوهنوردی همانند عینک جولبو استفاده کنید.

سرمای استخوان سوز در صعود به قله اورست

8. باد نبرت!

نوک قله اورست در بخش تروپوسفر از جو زمین قرار دارد، تروپوسفر محل وزش بادهای شدید موسوم به جریان جت است. جریان های بسیار سریع هوا که از غرب به شرق کره زمین در گردش است. سرعت باد و بورانی که در نوک قله می وزد گاهی به 285 کیلومتر بر ساعت می‌رسد. این جریان فشار هوا را حتی کمتر کرده و سطح اکسیژن را پایین تر هم می آورد.

شگفتی هایی که در مقاله مطرح شد تنها بخشی از حقایق این کوه اعجاب انگیز است، کوهی که هر ساله صدها مشتاق را برای صعود از آن به نپال می‌کشاند. مشتاقانی که روزی آرزوی اورست داشته اند ولی با تلاش و همت فراوان به آن رسیده اند.

تحریریه کی‌تو ایران

تیم تحریریه کی‌تو ایران متشکل از جوانان علاقه‌مند به کوهنوردی و کمپینگ است که تلاش می‌کنند تجربیات و دانش خود را در اختیار سایرین قرار دهند.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا