پیشگیری و مواجه با گرمازدگی
پست شده در8 ماه ها گذشته
فصل تابستان فصل گرماست و دمای هوا به بیشترین حد خود در سال می رسد. این گرما در طبیعت، کوهنوردی و کمپینگ می تواند به شکل گرمازدگی در افراد بروز کند. گرمازدگی علایمی دارد و برای رهایی از آن راه کارهایی وجود دارد که در ادامه به آن پرداخته می شود.
علائم گرمازدگی
گرمازدگی به سبب قرارگیری طولانی مدت در زیر آفتاب یا در معرض حرارت بالاست که با کاهش آب بدن همراه شده و بدن نمی تواند دما را کنترل کند. بدن به طور دائم در حال ایجاد تعادل میان گرمای محیط با خود است و برای حفظ دمای مناسب بدن یا از محیط گرما می گیرد و یا گرما از دست می دهد. در تابستان بدن به روش های مختلف گرمای اضافی را از بدن خارج می کند اما گاهی گرمای محیط به حدی می رسد که بدن دیگر قادر به این کار نیست و دچار گرمازدگی می شود. گرمازدگی همچون سایر بیماری ها دارای علائمی ست اما در صورت از دست دادن هوشیاری یا رسیدن دمای بدن به 40 درجه سانتیگراد می بایست سریعا به آن رسیدگی کرد.
فرد گرمازده چهره ای تب دار با پوست گرم و خشک دارد و نبضش ضعیف شده است، هشیاری اش کاهش یافته و ممکن است هر لحظه تشنج کند. سایر علائم عبارتند از :
-سردرد
-سرگیجه
-پوست قرمز گرم و خشک
-تهوع و استفراغ
-و گرفتگی عضلات می باشد.
نحوه مواجهه با گرمازدگی
در صورت مشاهده علائم فوق می بایست:
- هرچه سریعتر به زیر درخت یا مکان سایه دار رفته و هرگونه لباس اضافی را درآورید.
-دراز بکشید و پاها را بالاتر از سطح بدن قرار دهید.
-اگر شما همراه شخص گرمازده هستید دستمالی را خیس کرده و پوست شخص را مرطوب و خنک کنید.
-نوشیدن آب خنک یا مایعات حاوی الکترولیت می تواند به پایین آوردن دمای بدن کمک کند.
-درصورت داشتن بسته یخ آن را زیر بغل، مچ پا، پشت و گردن قرار دهید.
-محلول او آر اس (ORS) یکی از بهترین گزینه ها برای کاهش دمای بدن است. اگر او آر اس همراهتان نیست می توانید محلولی از آب و نمک و شکر درست کنید و آن را مصرف کنید.
-از فشار آوردن به فرد گرمازده جهت حرکت یا برگشتن تا زمانی که دمای بدنش کاهش پیدا نکرده خودداری کنید، مگر اینکه حال فرد مصدوم بحرانی باشد که در این صورت می بایست سریعا به مراکز درمانی منتقل شود.
پیشگیری از گرمازدگی
بهتر است قبل از اینکه دچار گرمازدگی شویم به فکر آن باشیم. با رعایت مسائل زیر خیلی راحت می توان از بروز گرمازدگی جلوگیری کرد.
-پوشیدن لباس مناسب: لباس اضافی آن هم در فصل تابستان و هوای گرم بسیار خطرناک است زیرا بدن در صدد کاهش دمای بدن و خروج گرمای بدن است اما لباس اضافی یا تنگ این امکان را از بدن می گیرد و باعث گرمازدگی می شود.
-مراقب آفتاب باشید: طبیعت گردی یا کوهنوردی برابر است با قرارگرفتن در معرض آفتاب. تابش مستقیم آفتاب جدای از اثرات مخربی که بر پوست دارد می تواند باعث گرمازدگی شود. بهتر است از کلاه سه تکه که سر و گردن را می پوشاند یا حداقل از کلاه لبه دار استفاده کنید.
-مصرف مایعات: گرمای زیاد باعث از دست رفتن آب بدن می شود و بدن برای کنترل دمای بدن می بایست مدام آب بنوشید و بدن را در وضعیت هیدراته نگه دارید. برای جلوگیری از کم آبی در حالت عادی می بایست حداقل هشت لیوان آب مصرف کنیم، این مقدار برای زندگی روزمره است اما برای کوهنوردی یا طبیعت گردی می بایست بیشتر شود.
-مراقب داروها باشید: برخی داروها آب بدن را خشک کرده یا در دفع گرما مشکل ایجاد می کنند.
ثبت دیدگاه
پاسخ دهید
برای ثبت دیدگاه وارد اکانت شخصی خود شوید